انواع سرطان پستان کدام است؟

 به طور کلی سرطان پستان را بر اساس سلول های منشا گرفته شده به دو دسته­ی کلی تقسیم میکنند:

1.سرطان با منشا لوبول­ها یا سلول­های شیرساز

2.سرطان با منشا داکتال یا مجاری انتقال دهنده­ی شیر

هر کدام از این دو نوع سرطان هم به دو دسته تقسیم می­شوند:

1.سرطان درجا: در حقیقت این کلمه به مفهوم آن است که سرطان به مجاری شیری یا لوبولها محدود بوده و هنوز به بافت اطراف آنها گسترش نیافته است و از آنجا که هنوز تهاجم به بافت اطراف وجود ندارد، در بسیاری از مواقع همانند یک سرطان واقعی، خطرناک تلقی نمی شود.

2.سرطان مهاجم: در این حالت سلول­های سرطانی به بافت نگهدارنده اطراف خود انتشار می یابد. با گذشت زمان، ممکن است سلولهای سرطانی از طریق سیستم لنفاوی یا جریان خون به اندامهای دیگر یا استخوان ها منتشر شوند

 

سرطان درجا از منشا لوبولی(LCIS: Lobular Carcinoma in Situ)

 

در این بیماری، سرطانی شدن سلول ها از لوبولها شروع می شود، اما به خارج از دیواره آنها انتشار پیدا نمی کند. این نوع سرطان نسبتا کمیاب است و بسیاری از متخصصین بر این عقیده اند که این بیماری به انواع مهاجم سرطان پستان تبدیل نمی شود، اما زنانی که دارای این شکل از بیماری هستند در مقایسه با سایر بانوان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان دو طرفه هستند.

سرطان درجا از منشا مجاری Ductal Carcinoma in Situ) (DCIS:

 این بیماری نوع شایعی از تومورهای مجاری شیری است که به خارج از دیواره مجرا گسترش نمی یابد. این نوع از سرطان پستان در صورت عدم درمان در تعداد قابل توجهی از بیماران به سرطان مهاجم تبدیل می شود. درمان این نوع از بیماری معمولاً جراحی با یا بدون پرتو درمانی است.

نکته مهم در این دو نوع بیماری این است که با توجه به عدم گسترش سلول های سرطانی به سایر نقاط بدن، به جز در موارد خاص، در قریب به اتفاق این بیماران شیمی درمانی لزومی پیدا نمی کند.

سرطان های مهاجم با منشا مجاری شیری(IDC: invasive ductal carcinoma)

 سرطان مهاجم با منشاء مجاری شیری شایعترین نوع سرطان پستان است که از سلولهای مجاری شیری منشاء می گیرد و به خارج از مجاری، یعنی بافت نگهدارنده اطراف آنها انتشار می یابد. با گذشت زمان، ممکن است سلولهای سرطانی از طریق سیستم لنفاوی یا جریان خون به اندامهای دیگر یا استخوان ها منتشر شوند. این نوع از بیماری تقریباً 85% از کل موارد سرطان پستان را شامل می شود.

سرطان های مهاجم با منشا سلول­های شیری(ILC: invasive lobular carcinoma)

 سرطانهای مهاجم با منشاء لوبولهای پستانی از داخل لوبهای پستان که شیر را در مواقع مورد نیاز تولید می کنند، شروع می شوند و مانند نوع قبلی می توانند توسط خون یا لنف به بخش های دیگر بدن انتشار یابند. حدود 12% از موارد سرطان پستان از لوبولها یا لوبهای پستان منشاء می گیرند و جزو این گروه می باشند.

انواع دیگری نیز از سرطان­های کمتر شایع در پستان وجود دارد:

سرطان التهابی پستان:

 در سرطان التهابی سلولهای سرطانی در عروق لنفاوی پوست پستان جای دارند و به جای اینکه به صورت یک غده رشد کنند، به صورت همه جانبه در پستان گسترش می‌یابند. سلول های سرطانی مجاری لنفاوی را مسدود می‌کنند و باعث تورم پوست پستان می‌شوند. در این بیماری سلولهای سرطانی، در داخل بافت پستان، بدون ایجاد تورم مشخص یا توده قابل لمس منتشر می شوند. علائم این نوع از بیماری شامل موارد زیر است:

تورم، خارش، کبودی یا افزایش ضخامت پوست پستان که معمولاً ناگهانی است و گاهی طی چند روز منجر به تنگ شدن لباس زیر در سمت مبتلا می شود.

تغییر رنگ صورتی، قرمز یا تیره قسمتی از پوست پستان که گاهی به صورت پوست پرتقالی درمی‌آید.

فرورفتگی نوک پستان، ترشح یا تغییر در رنگ و قوام آن

افزایش حرارت پوست پستان

توجه داشته باشید که علائم این بیماری در بسیاری از موارد شبیه عفونت یا التهاب پستان می باشد که به علل مختلف از جمله شیردهی یا ضربه ایجاد می شوند. بنابراین قبل از مراجعه به پزشک و تشخیص قطعی نگران نباشید.

بیماری پاژه

 این بیماری نوعی از سرطان پستان است که با خارش و پوسته ریزی پیشرونده نوک پستان خود را نشان می دهد. در بسیاری از موارد این بیماری با اگزما یا حساسیت های پوستی اشتباه می شود. در این وضعیت سلولهای سرطانی در پوست نوک پستان جای دارند، ولی میتوانند در داخل بافت پستانی نیز یافت شوند و به صورت یک توده خود را نشان دهند. این بیماری معمولا همراه با یک سرطان غیر مهاجم می باشند و از نظر طبقه بندی جزء سرطانهای غیر مهاجم قرار می گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *