روش­های تشخیصی سرطان پستان کدام است؟

 

معاينه توسط پزشك

در صورتي كه غده اي در پستان خود لمس كرده ايد، اولين قدم در تشخيص، معاينه توسط پزشك جراح است. او به شما خواهد گفت كه آيا چنين توده اي واقعا وجود دارد يا خير و اگر وجود دارد ، بيشتر احتمال دارد كه اين توده خوش خيم باشد يا سرطاني. پس از معاينه، پزشك ممكن است مراحل تشخيصي بعدي را براي شما درخواست كند.

روشهاي تصوير برداري‌

روشهاي تصوير برداري متعددي وجود دارند كه پزشك به وسيله آن مي تواند نسج پستان را بررسي و در مورد توده احتمالي موجود در آن قضاوت كند. مهمترين اين روشها كه به فراواني استفاده مي شوند، ماموگرافي و سونوگرافي و در درجات بعدی MRI هستند.

ماموگرافی چگونه انجام می شود؟

در ماموگرافی، از اشعه ایکس برای عکس برداری از ساختمان های داخل پستان استفاده می شود. این روش یک روش سریع و ساده است. شما به کمک تکنسین مربوطه در مقابل دستگاه می ایستید و پستان ها در دو جهت، بین دو صفحه شفاف و مسطح فشرده می شوند و سپس اشعه ایکس به آنها تابیده می شود. این فشار و یا وضعیت ایستادن شما ممکن است کمی ناراحت کننده باشد، ولی توجه کنید که این کار تنها 2-1 دقیق طول می کشد و سپس عکس ساختمان های داخل پستان بر روی فیلم حساس دستگاه خواهد افتاد.

اگر انجام ماموگرافی چند روز پس از اتمام عادت ماهیانه باشد، این درد و فشار به حداقل خواهد رسید. توجه داشته باشید که وارد کردن این فشار برای گرفتن یک عکس با کیفیت خوب الزامی است و به هیچ وجه خطری برای پستان ندارد.

سونوگرافي چيست؟

در اين روش به جاي اشعه ايكس، ‌از امواج صوتي براي بررسي توده هاي پستاني استفاده مي شود. سونوگرافي معمولا در مواردي انجام مي شود كه پزشك به هر دليل، بررسي هاي بيشتري را صلاح بداند، ‌مثلا در مواقعي كه بافت پستان در خانمي متراكم و سفت باشد و يا سن بيمار كمتر از 35 سال باشد. اما بيشترين كاربرد سونوگرافی براي افتراق توده هاي توپر از توده هاي حاوي مايع و كيستهای پستان است. سونوگرافي در تشخيص شبه توده ها (توده هاي طبيعي که ناشی از به هم چسبیدگی سلول های طبیعی پستان هستند)، از توده های واقعی که غير طبيعي هستند نيز كمك كننده است.

براي انجام سونوگرافي، فرد در وضعيت خوابيده قرار مي گيرد و راديولوژيست پس از آغشته کردن سطح پوست با ژل لغزنده کننده، وسيله خاصي به نام پروب را روي پستان حركت مي دهد و تصوير بازسازي شده توسط كامپيوتر، بر روي صفحه نمايشگر قابل مشاهده است. معمولا انجام این کار باعث ایجاد درد و ناراحتي در بیمار نمی شود.

MRI

يك روش تصويربرداري بدون درد ديگر MRI است که برای تشخیص ماهیت توده های پستانی به کار می رود. اين روش با استفاده از امواج راديويي و مغناطيسي كه مستقيماً وارد بدن بیمار مي شوند و تصاوير دقيقي از اندام هاي داخلي ايجاد مي كنند، انجام مي شود. اگرچه پیش از این کاربردهای MRI بسیار محدود بود ولی امروزه موارد کاربرد آن بیشتر شده و حد اقل شامل موارد زیر می شود:

– بررسی پستان در افرادی که دارای پروتز پستان هستند و معاینه پستان یا انجام ماموگرافی یا سونوگرافی در آن ها با مشکلاتی روبروست.

– بررسی پستان در افرادی که قبلا تحت عمل جراحی پستان قرار گرفته اند. در این موارد انجام معاینات یا ماموگرافی دقت کمتری دارد.

– هرگونه شک تشخیصی که علی رغم انجام معاینه، ماموگرافی و سونوگرافی برطرف نشده باشد.

– در افرادی که بعد از درمان سرطان پستان، شک به عود وجود دارد ولی سایر روشهای تشخیصی کاربرد زیادی ندارد.

– بررسی معمول پستان در بانوانی که عوامل خطر متعدد داشته و برای بروز بیماری جزو گروه پر خطر محسوب می شوند، مثال بارز این مورد، افرادی هستند که طی بررسی های ژنتیکی، متوجه جهش های ژنی مسؤول ایجاد سرطان پستان در آنها شده اند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها