زندگی پس از سرطان پستان

 از همان لحظه اي كه متوجه مي شويد به سرطان پستان مبتلا شده ايد، زندگيتان تغيير خواهد كرد. اما ابتلا به اين بيماري، به معنی پايان زندگي نيست. براي مواجه شدن با سرطان پستان و براي اينكه خودتان بتوانيد بهترين حامي و مشاور خود باشيد، در ابتدا بايد بدانيد با چه چيز روبرو هستيد. بايد بدانيد سرطان پستان چيست و چگونه مي توانيد با آن زندگي كنيد.

روشهاي بهبود فكر

شکی نیست که سلامت روحي به اندازه سلامت جسمي اهميت دارد و به همين علت تمام بیماران باید از روشهايي كه بتواند آنها را در تأمين سلامت روحي كمك كند استفاده كنند. اين روشها مي توانند شامل روشهای درمانی مثل گروه درمانی و خانواده درمانی، روشهاي طب مکمل و جايگزين مثل مراقبه، يوگا و … باشد. بدیهی است که در تمام این مراحل و صرف نظر از روشی که برمی گزینید، توسل به خداوند و یاری خواستن از او می تواند در بهبود بیماری جسمی و آرامش فکری شما نقش اساسی داشته باشد.

خوشبختانه در كشور ما ايمان و فرهنگ ديني به رفع بسياري از احساسات منفي ناشي از سرطان مانند تنش، احساس انزوا، خشم و افسردگي كمك مي كند. در حقيقت توكل به خداوند و در نظر گرفتن خواست او در امور انسان مي تواند كمك شايان توجهي به تطبيق شما با بیماری کند. نتایج تحقیقی که در کشورمان انجام شده است، نشان می دهد که در ایران اغلب بیماران از روش های مذهبی مانند دعا و نذر و … برای آرامش روحی خود استفاده می کنند. این موضوع که توکل به خداوند و کمک گرفتن از معنویات در رسیدن به آرامش لازم بسیار مؤثر است موضوعی اثبات شده در تمام نوشته های علمی است ولی توجه کنید که هرگز نباید با تکیه به این موضوع اقدامات درمانی را به تعویق انداخت.

رابطه با همسر

 مانند هر مشکل مهم و پیچیده در زندگی و یا هر بيماري صعب العلاج ديگر، سرطان مي تواند زن و شوهر ها را بهم نزديكتر كند، اما چنان چه درک لازم از شرایط جدید در هر یک از دو نفر وجود نداشته باشد، گاهي مشكلاتي را حتي در زندگی افرادی که قبلا ارتباط بسیار خوبی با یکدیگر داشته اند، ايجاد مي كند.

ياد بگيريد كه چگونه با هم صحبت كنيد و به حرفهای يكديگر گوش بدهيد. بدون اينكه قضاوت يا نصيحت كنيد با یکدیگر صحبت کنید. اين كار مي تواند در اين شرايط دشوار، ارتباط شما را حفظ كند يا حتي آن را بهبود بخشد.

شما باید به خاطر داشته باشید که ممکن است در این شرایط و با توجه به استرس بسیار زیادی که دارید حساس تر از همیشه باشید ولی توجه کنید که:

– شريك زندگيتان هم ممكن است به خاطر نگراني از بیماری شما و حفظ بنيان خانواده در فشار روحی زیادی باشد. سعی کنید شرایط او را هم درک کنید.

– ممکن است او نتواند به درستی احساس همدردی خود را ابراز کند. در این شرایط بهتر است شما شرایط را به گونه ای مهیا کنید تا او بتواند این کار را به درستی انجام دهد. می توانید حتی در این مورد با روان پزشک مشورت کنید.

توجه داشته باشید که در ایجاد این بیماری، همسرتان هیچ نقشی نداشته و بیشتر از همه از این موضوع رنج می برد.

بسيار مهم است كه در چنين مواقعي، شوهران بدانند كه:

  • آنچه همسرشان به آن نياز دارد، عشق است نه ترحم. توجه کافی و مفید به همسر از جمله مواردی است که دقت ویژه ای را می طلبد زیرا مرز آن با رفتارهای ترحم آمیز بسیار نزدیک است. گاه توجه بیش از حد باعث افزایش نگرانی های بیمار می شود و برعکس بی توجهی به این موضوع مهم حتی اگر با قصد “حساسیت زدایی بیمار و القای کم اهمیت بودن بیماری برای بیمار” انجام شود، می تواند نتیجه ی کاملا معکوس داشته باشد.

روابط زناشويي پس از سرطان پستان

 بسياري از زنان پس از ابتلا به سرطان پستان، نسبت به مسائل جنسي تمايل كمتري دارندكه علت آن مي تواند داروها، تغيير شكل ظاهري بدن يا استرس ناشي از تجربه بيماري باشد. با اين حال اگر قبل از بيماري، فرد روابط زناشويي موفقي با همسرش داشته است، پس از بيماري نيز مي تواند داشته باشد

توجه داشته باشید که اغلب روش های درمانی سرطان پستان می توانند بر جنین اثرات سوء جدی داشته باشند، بنابراین حتما از یکی از روش های مطمئن برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.

 روابط با فرزندان

به بچه ها چه بگوئيم؟

حتي فرزاندان كوچكتر هم مي فهمند كه اتفاقي در خانواده افتاده است. تظاهر به اينكه همه چيز عادي است ترس آنها را افزايش مي دهد. بهتر است موضوع را به شيوه اي كه برايشان قابل فهم است، به آنها بگوئيد، مثلا” به بچه هاي كوچك بگوئيد که «سينه ام ناراحت بود مجبور شدم آن را عمل كنم و حالا داروهايي استفاده مي كنم كه مرا خسته و ضعيف مي كند». در واقع به اين ترتيب به فرزندتان فرصتي می دهيد تا به شما كمك كند و در مورد ترسهاي خودش با شما صحبت كند.

سعي كنيد فعاليتهاي معمولي خودتان را در رابطه با مراقبت و توجه به بچه ها هر چه زودتر دوباره شروع كنيد، اين كار به آنها كمك مي كند تا احساس امنيت كنند و خود را با شرايط جديد سازگار نمایند. در مورد تغييراتي كه در ظاهرتان ايجاد شده، با آنها صادقانه گفتگو كنيد. آنها را تشويق كنيد تا احساسات و عواطف خود را با نقاشي يا آواز خواندن بيان كنند.

بچه هاي بزرگتر ممكن است عصباني يا گوشه گير شوند. اما اگر بدانند موضوع چيست و بدانند كه در امنيت هستند، آزادانه در مورد احساساتشان صحبت خواهند كرد. همچنين مي توانند در امور منزل به شما كمك كنند و اين باعث مي شود تا احساس كنند در جريان بهبودي شما سهيم هستند. اگر نتوانند با شما راحت صحبت كنند، آنها را هدايت كنيد تا با اعضاي ديگر خانواده كه با آنها راحت هستند، در مورد بيماري شما حرف بزنند.

اگر فرزندانتان بزرگ و بالغ هستند، ممكن است نگران سلامتي خودشان هم باشند، بویژه برای دخترها از نظر خطر ابتلا به سرطان پستان فاميلي يا ارثي این موضوع مهمتر است. اين موضوع ممكن است باعث شود كه فرزندان نسبت به مادرشان احساس خشم و عصبانيت نشان دهند. اطلاعاتي در مورد بيماري به دست بياورند و در برنامه هاي غربالگري و تشخيص زودرس شركت كنند.

در مجموع باید به این نکته توجه داشته باشید که در صورتی که خود شما واقعا آرامش نداشته و بیماری خود را نپذیرفته و با آن کنار نیامده باشید، نخواهید توانست به فرزندانتان آرامش بدهید. توجه کنید که تظاهر به آرامش تقریبا هیچ وقت موفق نخواهد بود.

 گروههاي حمايتي

 گروههاي حمايتي مجموعه اي از افراد مبتلا به يك بيماري، در اينجا سرطان پستان، هستند كه به دور يكديگر جمع مي شوند و اهدافي مانند « تبادل تجربيات ناشي از بيماري»، « انتقال اطلاعات به يكديگر» و « حمايتهاي روحي _ رواني از يكديگر» را دنبال مي كنند. شركت در اين گروهها فرصتي براي شما فراهم مي كند تا به راحتي مشكلات خود را با ساير بيماران در ميان بگذاريد واز هم فكري و همدلي آنها استفاده كنيد و متقابلا” خودتان هم به افرادي كه احتياج به حمايت دارند، كمك كنيد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها